De la 1 iunie, cota de TVA va fi redusă pentru produsele bio, tradiționale și montane – BANAT

Livrarea produselor bio, tradiționale și montane va avea, pe întregul lanț de distribuție, o cotă redusă de TVA, conform unui proiect de ordonanță de urgență adoptat de Guvern. Concret, cota de TVA va fi scăzută de la 9%, cât este acum, la 5%, cel mai probabil de la 1 iunie 2019.

Măsura este inclusă într-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind acordarea unor facilități fiscale și pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care a fost aprobat de Guvern. Ca să se aplice, documentul trebuie și publicat în Monitorul Oficial.

Concret, printre altele, se va stabili o reducere a cotei de TVA pentru produsele alimentare bio, tradiționale și montane, însă numai în cazul în care acestea sunt autorizate de Ministerul Agriculturii. Astfel, cota pentru alimentele respective se va reduce de la 9%, cât este acum, la 5%.

Mai precis, în proiect scrie că o cotă redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final”.

De interes:  Fabrica de Fericire – Banat FM

Măsura se va aplica de la data de 1 a lunii următoare datei publicării proiectului de OUG în Monitorul Oficial. Astfel, dacă actul va fi adoptat și publicat luna asta, reducerea cotei de TVA se va aplica de la 1 iunie 2019.

Reprezentanții Finanțelor spun că măsura este gândită în contextul în care statisticile arată că starea de sănătate a românilor este la un nivel îngrijorător. Astfel, reducerea cotei de TVA, care ar trebui să se reflecte printr-o scădere a prețurilor alimentelor bio, tradiționale și montane, va încuraja consumul acestora.

„Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

De interes:  Miron Mitrea, la "Culisele puterii", despre candidatura lui Cîțu la șefia PNL: "Nu are nicio logică. E la început și sfârșit de carieră politică". Care sunt MIZELE anunțului de astăzi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.